Minulta on parikin henkilöä kysynyt, miksei kirjassa hengailla- eikä edes mainita Sorin Rockhousea, jossa Pentti Teräväinen soitteli 80-luvun alussa fiftiesiä. No, alunperinhän kirjoitin Rockhousen ja Penankin tarinaan mukaan, mutta sitten varmistin ajankohtia mieheltä itseltään, ja Sorin Rockhousen tarina alkoi vasta 23.10. 1981 kun kirjan ydintarina jo päättyy. Suuret massat olivat jo silloin hylänneet rockabillyn, ja Sorilla bilettivät enää ns. tosirokkarit (viimeiset Sorin bileet olivat 18.10. 1983) .

 

On myös ihmetelty, katosivatko punkkaritkin samoihin aikoihin. Ja näin todellakin kävi. Noin 1983-85 oli jossakin paikallislehdessä (Tamperelainen?) juttu harvinaisesta henkilöstä - punkkarista. "Ari on punkkari" -otsikolla oli koko sivun juttu tästä viimeisestä mohikaanista. Muistan itsekin ihmetelleeni, mistä olivat punkkarin löytäneetkin.

 

Kirjan autokantakin on kieltämättä hieman loisteliaampi kuin se todellisuudessa tuolloin oli. Koska kirjan henkilöt kuitenkin ovat fiktiivisiä (joskin todellisia piirteitä lainanneita), olen kirjoittajan vapaudella antanut heille vähän loistokkaammat ratsut.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kirjan lähdeluettelossa lukee:

"Kirjan sisältämät asiatiedot ovat tosia, tarkistettuja ja oikeaan aikaan sidottuja."

Näin onkin, tein salapoliisityötä monenkin yksityiskohdan kanssa, mutta kirjaan on silti päässyt pujahtamaan pari virhettä.

 

I

Sivulla 77 kuvatekstissä lukee: "Tässä Forssan jengiä 70-luvun loppupuolella."

Forssalaiset ovat saattaneet miettiä, ettei kyllä tutuilta näytä. Ei ihmekään, sillä kuvassa onkin Iittalan jengiä. Kirjan lopussa lähdetiedoissa lukee aivan oikein "Iittalan tedit."

Jotenkin onnistuin vääntämään Iittalan Forssaksi.

 

_ _ _

 

II

Kirjoitin kirjaa netistä printattujen vanhojen kalenterien kanssa, jotta oikea kronologia säilyisi koko tarinan ajan. Ja yksi virhe tässäkin tuli:

kronologisen luontevuuden vuoksi poikien Hämppireissu kirjan alussa tapahtuu 27. syyskuuta 1980. Peten isän samaan aikaan seuraama Maanalaisen armeijan jakso kuitenkin tuli telvisiosta jo  6. syyskuuta. Tässä on siis kolmen viikon klaffivirhe.

(Eipä tuo lukemista haitanne. Päivämääriähän kirjassa mainitaan hyvin harvoin.)

 _ _ _

 

Jos joku haluaa maistaa tai muistella miltä kirjassa mainittu Pauligin Topsy maistui, niin tämä Ingmanin Tofulinen toffeetuutti on hyvin samaa makua:

http://www.ingman.fi/Tuotteet/Tuutit_TofuLine/TofuLine_toffeetuutti